Róża dzika należy do rodziny krzewów różowatych. W Polsce jest często spotykana, ale mało kto wie w jakich celach da się ją wykorzystać oraz jakie korzyści dla organizmu daję spożywanie odpowiednich form tej rośliny. Już od setek lat stosowana jest w medycynie ludowej jako lek ogólnie wzmacniający organizm. Działa również rozkurczająco, żołciopędnie, pomaga w leczeniu nerek, wątroby oraz przewodu pokarmowego Wszystko to dzięki bogatemu wntętrzu w skład którego wchodzą m.in. witamina C, karotenoidy, pektyny, olejki eteryczme, kwasy organiczne oraz cukry.
Przepis na sok z dzikiej róży
Składniki: 0.5 kg owocu dzikiej róży, 200g cukru, szklanka wody
Wykonanie: Z owoców należy wydrylować wszystkie pestki oraz dokładnie wypłukać - najlepiej kilkukrotnie, ponieważ owoce zerwane z innego źródła niż hodowla mogą być w różnoraki sposób zanieczyszczone. Następnie odsączamy oraz kroimy na drobne kawałki. Tak przygotowane owoce umieszczamy w słoiku oraz "nakrywamy" cukrem, a pożniej mieszamy i zostawiamy. Po kilku-kilkunastu godzinach jak owoce wypuszczą soki zalewamy ciepłą wodą oraz pasteryzujemy. Proces pasteryzacji powinien trwać okolo 15 minut.
1 komentarze:
Dobre,bo tylko takie wykonanie pozwala zachować odrobinę cennej witaminy C
Prześlij komentarz