czwartek, 24 listopada 2011

Sok z dzikiej róży

Róża dzika należy do rodziny krzewów różowatych. W Polsce jest często spotykana, ale mało kto wie w jakich celach da się ją wykorzystać oraz jakie korzyści dla organizmu daję spożywanie odpowiednich form tej rośliny. Już od setek lat stosowana jest w medycynie ludowej jako lek ogólnie wzmacniający organizm. Działa również rozkurczająco, żołciopędnie, pomaga w leczeniu nerek, wątroby oraz przewodu pokarmowego Wszystko to dzięki bogatemu wntętrzu w skład którego wchodzą m.in. witamina C, karotenoidy, pektyny, olejki eteryczme, kwasy organiczne oraz cukry. 

Sok z owoców dzikiej róży jest coraz bardziej popularną formą konsumpcji tej rośliny (najpopularniejszą jest herbata, którą znajdziemy w sklepach spożywczych). Pozyskiwany w naturalny sposób może stać się swietnym suplementem wypełniającym dzienne zapotrzebowanie organizmu na wiele w/w witamin. Możemy go szukać w sklepach ze zdrową żywnośią bądź zamówić go w internecie. Jego ceny wahają sie w przedziale ~10-15zł za litr. Dlaczego jednak nie wykorzystać tego, że dzika róża jest u nas pospolita i możemy zerwać jej owoce praktycznie przy domu.

Przepis na sok z dzikiej róży

Składniki: 0.5 kg owocu dzikiej róży, 200g cukru, szklanka wody


Wykonanie: Z owoców należy wydrylować wszystkie pestki oraz dokładnie wypłukać - najlepiej kilkukrotnie, ponieważ owoce zerwane z innego źródła niż hodowla mogą być w różnoraki sposób zanieczyszczone. Następnie odsączamy oraz kroimy na drobne kawałki. Tak przygotowane owoce umieszczamy w słoiku oraz "nakrywamy" cukrem, a pożniej mieszamy i zostawiamy. Po kilku-kilkunastu godzinach jak owoce wypuszczą soki zalewamy ciepłą wodą oraz pasteryzujemy. Proces pasteryzacji powinien trwać okolo 15 minut. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India