Witaminy grupy B


Witamina B1 - tiamina

Warzywa i owoce w jakich się znajduje:  (należy szukać w nabiale oraz mięsie)

Organizm potrzebuje jej do:

·        urzymania stanu tkanki nerwowej w normie
·        metabolizmu cukrów oraz lipidów

Nadmiar witamin powoduje:

·        osłabienie
·        pocenie się
·        nudności
·        problemy z utrzymaniem równowagi
·        drżenie
·        arytmię serca
·        alergię
·        obrzęki

Jej brak powoduje:

·    problemy z centralnym układem nerwowym – oczopląs, problemy z pamięcią, zaburzenia koncentracji
·        chorobę beri-beri,
·        zapalenie nerwów
·        zanik gruczołów dokrewnych

Witamina B2 - ryboflawina

Warzywa i owoce w jakich się znajduje:

·        migdały
·        grzyby
·        zielone warzywa
·        fasola
·        orzechy włoskie

Organizm potrzebuje jej do:

·        przemian węglowodanów oraz białek.

Nadmiar witamin powoduje:

·        wymioty oraz problemy z układem trawiennym

Jej brak powoduje:

·        łojotok
·        zajady
·        światłowstręt
·        łzawienie
·        pieczenie skóry
·        problemy ze wzrokiem
·        łysienie
·        problemy z koncentracją oraz utrzymaniem równowagi
·        dystrofię mięśni
·        obniżenie masy ciała
·        niedokrwistość

Witamina B3 - niacyna

Warzywa i owoce w jakich się znajduje: 

·        fasola
·        groch
·        orzechy
·        brzoskwinie
·        migdały

Organizm potrzebuje jej do:

·        tworzenia czerwonych ciałek krwi
·        ukrwienia skóry
·        wzmocnienia włosów

Nadmiar witamin powoduje:

·        mrowienie
·        ból głowy
·        czerwone plamy na skórze
·        arytmię serca
·        psychozę
·        brak odczucia głodu
·        problemy z wątrobą

Jej brak powoduje:

·        bezsenność
·        biegunkę
·        osłabienie
·        ból głowy
·        problemy z zapamiętywaniem
·        agresję, strach, depresję
·        wzmożoną potrzebę ruchu
·        pelagrę
·        uczulenia powstałe na skutek kontaktu skóry z promieniami słonecznymi

Witamina B6 - pirodyksyna

Warzywa i owoce w jakich się znajduje:

·        kapusta
·        groszek
·        klafior
·        marchewka
·        szpinak
·        fasola
·        orzechy włoskie
·        banany
·        awokado
·        dynia

Organizm potrzebuje jej do:

·        prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
·        poprawienia odporności organizmu na infekcje oraz złe bakterie
·        odpowiedniego funkcjonowania nerek
·        łagodzi objawy NPM (napięcia przedmiesiączkowego)

Nadmiar witamin powoduje:

·        problemy z poruszaniem się
·        utrzymaniem równowagi
·        mrowienie – cierpnięcie kończyn
·        brak syntezy między B6 a aminokwasami

Jej brak powoduje:

·        zmiany w szpiku
·        drgawki
·        depresję
·        apatięp
·        pogorszenie samopoczuci
·        bezsenność
·        nadmierne pocenie
·        pogorszenie się odporności na infekcję
·        zapalenie skóry, nudności
·        osłabienie, wymioty
·        zwiekszenie prawdopodobieństwa na  zachorowanie na chorobę nowotworową

Witamina B7 - biotyna

Warzywa i owoce w jakich się znajduje:

·        orzechy włoskie
·        grzyby
·        ryż brązowy
·        marchew
·        pomidory

Organizm potrzebuje jej do:

·        syntezy aminokwasów, cukrów, kwasów tłuszczowych, białek
·        odpowiedniego funkcjonowania tarczycy
·        przemiany dwutlenku węgla
·        prawidłowego funkcjonowania włosów i skóry
·        odpowiednią krzepliwość krwi.

Nadmiar witamin powoduje:

brak znanych powikłań

Jej brak powoduje:

·        wysypkę
·        stany zapalne skóry
·        łysienie
·        podwyższony poziom cholesterolu
·        zapalenie jelit

Witamina B12 -  cyjanokobalamina

Warzywa i owoce w jakich się znajduje: -

Organizm potrzebuje jej do:

·        procesów krwiotwórczych

Nadmiar witamin powoduje:

·        uczulenie

Jej brak powoduje:

·        niedokrwistość
·        stany zapalne ust
·        cierpnięcie kończyn
·        depresję
·        nieodczuwanie głodu
·        niesympatyczną woń ciała

Witamina B11/9 – kwas foliowy

Warzywa i owoce w jakich się znajduje:

·        warzywa liściaste (zielone)
·        pomidory
·        buraki
·        orzechy
·        słonecznik
·        banany
·        pomarańcze
·        awokado

Organizm potrzebuje jej do:

·        prawidłowego rozwoju płodu

Nadmiar witamin powoduje:

·        agresję
·        bezsenność

Jej brak powoduje:

·        spowolnienie odbudowy oraz wzrostu komórek w organizmie, 
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India