Czarna jagoda jest to jedna z trzech dziko rosnących rodzajów borówek w Polsce. Jak jagoda wygląda każdy wie, a dla osób które nie wiedzą zdjęcie w rogu artykułu :). Pominałem wygląd, ponieważ chciałem jak najszybciej przejść do składu tego owocu. W skład jagody wchodzą m.in. biało, węglowodany, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, witamina A, cynk, witamina B6, witamina C oraz kwas foliowy. Z tego owocu powstają dżemy, suszone owoce nadające się na herbatę, barwniki do win oraz pewnie różnie inne produkty wytwarzane w domowych warunkach.
Składniki: 1kg czarnych jagód, 400g cukru.
Sposób przyrządzenia: Wszystkie owoce należy dokładnie umyć oraz oczyścić ze szpulek i listków. Czyste owoce wrzucamy do garnka oraz wlewamy małą ilość wody w celu uniknięcia przypalenia podczas gotowania. Dodajemy cukier oraz gotujemy mieszając co jakiś czas pilnując żeby owoce nie skleily się ze spodem garnka. Do "przejścia" tego etapu przyda nam się drobne sitko. Jeżeli już takie posiadamy musimy przetrzeć przez nie ugotowane jagody. Sok już prawie gotowy, wystarczy przelać do szklanych butelek bądź słoikow (szklane!) oraz pasteryzować przez ~15 minut.
Zachęcam do picia takiego soku, a osobom które nie mają ochoty na własną produkcje polecam zakup takiego soku, ponieważ jest naprawdę pyszny.
3 komentarze:
czarne jagody są baaaardzo pyszne:) bardzo lubie pic ten sok :P z wodka tez niezle smakuje :)))
Cześć, myślę że gotowanie jagód to zbrodnia. Spraw sobie wyciskarkę.
jebac cukier, zamiast tego dac eko ksylitol pozyskany z brzozy!! Myslalem ze normalnie soki tu sprzedajecie a tu przepis.
Sok jagodowy jest bardzo zdrowy, z wyciskarki jak wyzej Pan napisal, mocno poprawia pamiec, polecam i szukam dalej.
Prześlij komentarz