wtorek, 15 listopada 2011

Sok pomidorowy

Sok z pomidorów jest źródłem sodu, magnezu, wapnia, żelaza, kobaltu, cynku, miedzi, fluoru, fosforu, jodu, chloru, karotenów, kwasów nikotynowych, pantotenowych, foliowych, szczawiowych, biotynowych, a także witaminy K, C, B1, B2, B6. Co najważniejsze zawiera bardzo dużo potasu!.

FUNKCJE POTASU:
  • aktywuje wiele enzymów
  • wpływa na lepsze krążenie krwi
  • uwydatnia pracę serca
  • reguluje gospodarkę wodną
  • bierze udział w przewodzeniu impulsów przez komórki nerwowe
  • niezbędny przy syntezie białek
Co powoduje utrata potasu w organiźmie?
  • zaparcie
  • skurcze jelit
  • nierytmiczne bicie serca
  • problemy z mięśniami
  • brak apetytu
  • ból głowy
  • suchość skóry
  • problemy z koncentracją
  • nerwowość
  • pobudzenie
  • trądzik ( tu generalnie u młodzieży )
  • opuchnięcie kończyn
  • skurcze
  • omdlenia
  • problem ze snem
  • rany goją się znacznie dłużej

Sok pomidorowy ( pomidor ) zawiera dużą ilość tego składnika zatem w prosty sposób możemy uzupełnić jego brak w organiźmie. Oczywiście są również inne formy uzupełnienia potasu, ale sok z pomidora jest jednocześnie zdrowy i smaczny. Polecamy picie i kupowanie go. Dla osób które mają ochote na eksperymenty w kuchni i chcą samemu zrobić sok z pomidorów - przepis niżej.

Przepis na sok pomodorowy.

Potrzebne składniki: pomidory, cukier, sól

Sposób wykonania: Opłukujemy i dokładnie myjemy pomidory. Następnie umeiszczamy w misce i rozgniatamy przy pomocy tłuczka. Całość podgrzewam i czekamy aż się rozgotuje - nie potrzebujemy do tego wody, ponieważ potrafi się rozgotować we własnym soku. Kolejnym etapem jest przetarcie całej masy przez tarkę ( najlepiej 2-3 razy ) co pozwolu nam na oddzielenie soku od drobinek oraz skórek. Do pół litrowej butelki soku należy dodać 3 g soli oraz 10 g cukru.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India