środa, 23 listopada 2011

Sok z morwy

Krzew morwy obejmuje około 15 gatunków. Pochodzi z regjonów subtropikalnych oraz umiarkowanych głównie w Azji, Ameryce Północnej oraz Afrycę. W również Polsce możemy napotkać ją w niektórych regionach. W skład morwy wchodzą m.in.: woda, białko, węglowodany, błonnik, fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, witamina B2, B3, B6, C. Należy wiedzieć, że nie wszystkie gatunki morwy są jadalne, a najbardziej popularnym gatunkiem ze względu na smak oraz zawartość jest Morus nigra, czyli morwa czarna . Wyciąg z morwy stosuje się w chińskiej medycynie ludowej na cukrzycę, kaszel czy gorączkę.


Owoce morwy czarnej używane są do wyrobów cukierniczych, likierów oraz win. Stosuje się również morwę białą, ale jej smak jest mdły. Z morwy indyjskiej tworzy się sok, który regularnie stosowany znacznie poprawia ogólną odporność organizmu, wzmacnia kości, polepszenie kondycji fizycznej, chroni organizm przed utleniaczami. Sok z morwy można znaleźć w sklepach internetowych oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Kolejną formą jest syrop z morwy, a przepis na niego możecie znaleźć ciut niżej.

Przepis na syrop z morwy.

Składniki: 2kg dojrzałych owoców, kilogram cukru.

Przygotowanie: Owoce dokładnie wymyć oraz oczyścić z wszelkiego rodzaju "brudu". Wrzucamy je do garnka oraz rozcieramy, a następnie pozostawiamy przykryte najlepiej w piwnicy bądź innym chłodnym miejscu. Po około 5 dniach należy odcisnąć sok jaki się uwolnił z owoców przez sitko oraz wsypać cukier oraz przez dosłownie parę minut gotować. Prosto z garnka wlewamy do zakręcanych pojemników oraz przecedzamy. Gotowy syrop należy przechowywać w pokojowej temperaturze.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India