wtorek, 22 listopada 2011

Sok z agawy



Agawa to roślina z której robi się alkkohole o smaku znanym na całym świecie, ponieważ każdy (dorosły:)) próbował tequili, mezcali albo pulque. Zanim jednak ludzie poznali zalety składu agawy służyła ona jako materiał do tworzenia lin, papieru oraz sznurków. Sok z agawy nazywany jest także syropem lub nektarem. W jego skład wchodzą głównie fruktoza (92%) oraz glukoza(8%). Proporcje procentowe zmieniają się w zależności od wielu czynników związanych z uprawą oraz otrzymywaniem syropu z agawy. 

Syrop z agawy swoim słodkim i wyjątkowym smakiem zdbobył uznanie w dziedzinie kulinarnej oraz podczas tworzenia napojów jako słodzik ze względu na swoją swietną rozpuszczalność w wodzie. W kuchniach świata natomiast dodawany jest do deserów, mięs, sałatkek, naleśników i wielu innych potraw żeby nadać im wyjątkowego smaku. Nektar z agawy ze względu na swój słodki smak stosowany jest jako alternatywa dla cukru oraz miodu. Smak agawy w pewności nie przypadnie do gustu 100% próbujących go ludzi, ale może jakurat Tobie przypadnie do gustu?.






0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India