poniedziałek, 14 listopada 2011

Sok z malin.

Malina - przepyszny owoc o zdrowotnym działaniu. Posiada witaminę C, masę związków mineralnych  (m.in. potas) oraz tłuszczowych. Wysuszone liście malin mogą służyć do parzenia herbaty - w takiej formie służa przede wszystkim zapobiegawczo przeciw biegunkom oraz krwawieniom. Napar zrobiony z liści malin bardzo dobrze łagodzi choroby jamy ustnej oraz gardła. Przede wszystkim malina jest stosowana do deserów, dżemów,   galaretek oraz różnych słodkich dań.

Przepis na sok z malin.

Do zrobienia soku malinowego będziemy potrzebowali 1 kg malin oraz 20 dag cukru. Zanim umieścimy maliny w garnku musimy je oczyścić. Na samym spodzie garnka wlewamy małą ilość wody żeby zapobiec ewentualnemu przypaleniu. Dodajemy połowę cukru i gotujemy. W momencie kiedy maliny wyglądaja na rozgotowane zdejmujemy garnek z ognia. Teraz musimy oddzielić miąsz od owoców (wystarczy przetrzeć przez sitko). Do soku wrzucamy reszte naszego cukru i ponownie gotujemy. Jeżeli sok zaczyna wrzeć to znaczy, że już jest gotowy i należy go przelać do słoików lub szklanych butelek i odstawić go np. do piwnicy gdzie jest chłodno.

Pij naturalnie zdrowy sok malinowy! :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India