wtorek, 15 listopada 2011

Sok z czarnego bzu

Czarny bez jest rośliną, którą wykorzystuje się od setek a nawet tysięcy lat w celach leczniczych. Owoce czarnego bzu jak i kwiaty już w średniowieczu stosowano jako środek na przeziębienie.

Kwiaty czarnego bzu zawierają m.in. śluzy, związki wapnia, potas, sód, glin, żelazo, olejki eteryczne, glikozydy cyjanogenne, flawonoidy, saponiny triterpenowe oraz garbniki. Owoce: antocyjany, olejki eteryczne, glikozydy cyjanogenne, pektymy, witaminy ( A, B1, B2, C, J ), garbniki, kwasy organiczne ( jabłkowy, octowy, walerianowy, winowy, benzoesowy.

Dość o składnikach. Na co pomagaja powyższe minerały i witamyny? działają napotnie, przeciw-gorączkowo, wzmacniaja naczynia krwionośne, moczopędnie, odtruwająco. Sok z czarnego bzu jest również idealny kiedy mamy problemy z zapaleniem oczu oraz gardła i jak było widać w drugim zdaniu na przeziębienie. 

Jak zrobić sok z czarnego bzu? - przepis.

Składniki: kilogram świeżych owoców z czarnego bzu, 4 szklanki cukru, 4 szklanki wody.

Owoce należy wymyć i wyczyścić, przy każdym urywamy ogonek. Wrzucamy je do garnka i dodajemy wodę i cukier. Należy teraz gotować nasz przyszły sok przez około 2 godziny na wolnym ogniu dopóki nie zgęstnieje. Przy pomocy gęstego sitka przelewamy sok do innego garnka oraz gotujemy przez około godzinę. Gorący sok przelewamy do szklanych butelek oraz spasteryzować. Na dwa tygodnie umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu. W dalszej części postu przepis.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India