Może to dziwne stwierdzenie, ale pigwa z wyglądu przypomina połączenie jabłka i cytryny oraz gruszki. Należy natomiast do rodziny różowatych. Jest rośliną wieloletnią, pochodzi z Azji. W polsce uprawiana jest jako podkład pod grusz. Owoce te nie nadają się do spożycia "na surowo", ponieważ są byt twarde i kwaśne.
Skoro są twarde i kwaśne w smaku dlaczego w ogole o nich piszę? piszę, ponieważ ich skład oraz zastosowanie pozwalają zapomnieć o smaku i "warunkach fizycznych". Pigwa zawiera głównie (w dodatku bardzo dużo) witaminy C, oraz witamin z grupy B. Z pigwy tworzy się soki, syropy oraz dżemy, choć pewnie w innych kulturach znajdują masę innych zastosowań (jeżeli kiedyś się natknę na takie informację to na pewno się tu znajdzie). Najłatwiejszym sposobem na pozyskanie soku z pigwy jest jego zakup w sklepach ze zdrową żywnością, ale dla ambitnych oraz lubiących robić wszystko samemu osób zamieszczam poniżej przepis.
Przepis na sok z pigwy
Składniki: 1kg owoców pigwy, około 0,5 kg cukru,.
Przygotowanie: Musimy przygotować słoik o odpowiedniej wielkości, który koniecznie będzie miał przykrywkę. Kiedy już mamy pewność, że nasz przyszły sok zmieści się w słoju myjemy owoce oraz kroimy każdy owoc na cztery części. Usuwamy "wnętrze" pigwy, tzn. pestki oraz kroimy na cienkie plasterki. Ważna sprawa; nie obierać ze skóry. Następnym etapem jest umieszczenie pigwy w słoiku. Na dnie słoika wsypujemy warstwę cukru, następnie na nią kładziemy warstwę wcześniej przygotowanej pigwy. Układamy naprzemiennie warstwy aż zapełni nam sie słoik. Ostatnią warstwą naszej przeplatanki musi być warstwa cukru. Zakręcamy i odstawiamy na parę dni żeby pigwa wypuściła sok. Przyszły sok raz dziennie musimy przemieszać i obserwować czy go przybywa. Jeżeli już soku nie przybywa to znaczy, że cały został wyciągnięty z owoców. Przelewamy do mniejszych pojemników (butelki, albo słoiki - polecam szklane), pasteryzujemy. Smacznego soku z pigwy:)
8 komentarze:
swietny owoc i bardzo się ciesze, ze znalazłam przepis na sok:)
kto to pasteryzuje sok z pigwy?
więcej cukru i sok sam się zakonserwuje.
Tylko że nie wszyscy mogą używać cukru. Cukier nie jest zdrową substancją. Polecam 100% soki bez konserwantów i bez dodatku cukru
W tym przepisie na sok, zakręca się słoik nakrętką. Babcia zakładała na słoik kilka razy złożoną gazę, i gumkę recepturkę by gaza nie spadła. Sok był świetny. Pytanie czy ma być dostęp powietrza przez gazę, czy nie i z nakrętką.
soki 100% bez konserwantów i cukru ma firma Ekamedica. mają bardzo duży wybór.
Ta,soki bez konserwantów, reklama.Jak zrobić samemu nie piszą.
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
Prześlij komentarz