środa, 16 listopada 2011

Sok z żurawiny

Sok żurawinowy jest bardzo pyszny, ale przy tym bardzo zdrowy. Od wielu lat stosuje się go w domowej medycynie na złagodzenie objawów infekcji pęcherza. W WPI ( Worcester Polytechnic Institute ) w USA naukowcy przeprowadzili badanie nad tymi owocami i udało im się odkryć jego lecznicze działanie. Sok żurawinowy wypłukuje bakterie z dróg moczowych przez co pomaga w uniknięciu zapalenia pęcherza moczowego.

Żurawina zawiera węglowodany, białka, tłuszcze, wodę, karoten, potas, sód, magnez, fosfor, wapń, fosfor, jód, żelazo. Taki bogaty skład czyni z żurawiny świetne lekarstwo nie tylko na problemy z pęcherzem, ale również na wiele innych problemów zdrowotnych. Do tego możemy dodać, że zapobiegają wytwarzaniu się kamieni na nerkach oraz obniżają poziom złego cholesterolu, dodatkowo picie soku żurawiny obniża prawdopodobieństwo choroby nowotworowej. Jest jeszcze jeden ważny składnik żurawiny - szczawina, powoduje ona, że niektóre osoby nie mogą spożywać żurawiny. Jakie? osoby które przyjmują leki w których skład wchodzi warfaryna, ponieważ żurawina utrudnia usuwanie jej z organizmu. 

Przepis na sok żurawinowy

Składniki: 150g cukru, 1l wody, 1kg owoców żurawiny

Przygotowanie: Jak przy robieniu każdego soku z owoców pierwszym krokiem będzie bardzo dokładne umyćie owoców żurawiny. Następnie przy użyciu sokowirówki wyciskamy cały sok, jeżeli nie posiadamy sokowirówki to znanym sposobem jest "przegniecenie" owoców przez drobne sitko. Otrzymany sok przelewamy do garnka, dolewamy wodę oraz wrzucamy cukier. Podczas gotowania należy kilkukrotnie sok przemieszać żeby się nie przypalil. Sok póki jest ciepły należy przelać do butelek, schłodzić i zostawić na jakiś czas w chłodnym pomieszczeniu.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Jak dlugo gotowac?

Anonimowy pisze...

W przeciagu 10 minut...
Tylko oyworzyc okna :)

Prześlij komentarz

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India